Mediul si educatia

TRIMITE PRIETENILOR

familie

Adesea mediul in care traieste copilul a fost considerat factor hotarator in formarea sa. A ramas celebra, in acest sens, afirmatia lui Watson facuta in deceniul al patrulea al secolului XX, ca daca i s-ar da o duzina de copii sanatosi si i-ar creste in conditii speciale,, i-ar putea lua la intamplare si ar face din ei medici, juristi, artisti, cersetori, pungasi etc., independent de talentele, particularitatile, trebuintele, ori originea lor familiala. Aceasta exprima poate cel mai bine teoria ambientalista, potrivit careia mediul ar fi determinant in formarea omului.

Dictionarele definesc mediul ca exprimand totalitatea imprejurarilor, a conditiilor in care traieste o fiinta vie. Rolul mediului in existenta fiintelor vii, ca si a societatilor, a oscilat intre absolutizare si negare. Mediul este unul din factorii fundamentali ai existentei si devenirii noastre. Simpla observare a varietatii tipurilor de oameni de azi releva importanta mediului in formarea, dezvoltarea si structurarea fiintelor umane.

Mersul biped al stramosilor nostri indepartati s-ar datora schimbarilor din mediu, adica aparitia unor savane cu ierburi inalte. Pentru a supravietui, adaptarea acestor stramosi ar fi dus la ridicarea in in doua picioare, spre a avea un camp vizual mai mare si mai eficient.

2 tipuri de medii: intern (cel din interiorul coprului nostru) si extern (cel din afara). Putem deosebi doua mari zone ale mediului: intraorganic si extraogabic, respectiv, in interiorul organismului si in afara acestuia.

Mediul nostru intern exprima conditiile biochimice prin care organismul si respectiv, psihicul se dezvolta si poate functiona normal. Important de retinut ca echilibrul din acest camp de factori interni este in stransa legatura cu starea, cu modul de functionare a sistemului nervos. Prin aceasta se observa legatura directa a mediului intern cu invatarea, cu formarea omului.

Mediul extern se poate departaja in mediu prenatal si postnatal. Cel prenatal cuprinde conditiile de viata ale copilului in pantecele mamei. Acestea sunt relativ constante, mai ales sub aspectul temperaturii, a oxigenului etc. Si mediul prenatal sufera multiple modificari. Este vorba de toxinele din coprul mamei pe care le primeste fatul, de radiatiile nocive din mediu care au crescut ingrijorator. Mediul extern postnatal este ceea ce am puta numi mediul de viata care cuprinde realitatea inconjuratoare ce asigura substantele necesare proceselor metabolice. Acest mediu este atat fizic, chimic, biologic, cosmic, geografic si desigur ecologic, social si familial.

Mediul cosmic asigura substantele necesare vietii, sub aspect biochimic, caloric, al luminozitatii, al apei

Mediul fizic apropiat este cel cu care venim in legatura palpabila, imediata.

Mediul geografic: apa, relief, altitudine, aer, umiditate , compozitia solului etc.

Mediul social cuprinde ansamblul interactiunilor dintre oameni si institutiile care le exprima, relatii directe sau indirecte, de cooperare sau lupta, producere si schimbul de bunuri, sensibilitati sau violente, moduri de viata si profesii, ansambluri de cunostinte, de aprecieri sau actiuni practice, moduri de comunicare si continuturile acestora etc. Mediul social este si acesta unul apropiat si imediat si unul mai indepartat si mediat.

Daca am considera ca omul este produsul integral al ambientului, cum face teoria ambientalista asupra educatiei care absolutizeaza mai ales rolul mediului social, acesta ar anula rolul si deci valoarea informatiei genetice. Or, informatia genetica este cea care ne confera posibilitatile de interactiune cu acest mediu si deci orice absolutizare este, evident, e eroare.

In cadrul mediului social, un rol deosebit il au actiunile din ambientul social: formal, informal, civilizatia strazii, mediul din scoala, mass-media, grupurile de joaca, prietenii etc. Daca toate aceste elemente sunt intro convergenta pozitiva in actiunea lor, atunci avem ceea ce se numeste societate educativa.

Mediul din familie este cel care asigura integrarea copilului in modalitatile de viata specific umane, asigura dezvoltarea launtrica a copilului in acord cu lumea din afara, cat si o integrare externa prin care copilul isi potriveste activitatile cu cele ale parintilor, bunicilor sau ale celor cu care familia interactioneaza.

Mediul personal este alcatuit din totalitatea mediului natural, social si familial in care traieste si actioneaza fiecare dintre noi.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana