Premierul Florin Citu a anuntat luni schimbari majore in privinta promovarii si acordarii de cresteri salariale in administratia publica. Astfel, directorii ar urma sa fie schimbati dupa „unul sau doua mandate, sa nu mai ramana pe aceeasi pozitie de 20 de ani de zile” iar cresterea veniturilor sa fie pe baza de perdormanta, „sa nu mai fie decisa politic in fiecare an”.
„Sunt mai multe variante. Chiar sa stiti ca sunt variante, urma sa fie introdus de Ministerul Finantelor Publice, lucru care se intampla in UE de foarte mult timp si la Comisia Europeana. De exemplu o rotatie – sa nu mai ramana aceeasi pozitie de 20 de ani de zile, dupa un mandat sau doua mandate de director general in functie sa trebuiasca sa schimbi locul in alta parte. Deci sunt multe exemple la UE in guvernanta administratiei publice”, a afirmat Florin Citu, intrebat luni la Parlament daca ar fi o varianta ca functionarii sa dea anual concurs.
„In acest moment ne uitam la modificarea a doua legi care au creat probleme sustenabilitatii finantelor publice in Romania. Vorbim de legea salarizarii unitare, care a fost prezentata public ca o lege care trebuia sa elimine inechitatile din adminstratia publica, dar a creat probleme cu tot felul de exceptii care au aparut in ultimii ani. Cand a fost prezentata aceasta lege, s-a spus ca presedintele Romaniei are salariul cel mai mare si de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este asa, presedintele Romaniei nu mai are salariul cel mai mare si trebuie sa reanalizam aceasta lege a salarizarii. Legea pensiilor – aceasta coalitie a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazata pe contributivitate”, a spus Citu.
„La legea salarizarii e vorba de a introduce mai multa eficienta. E vorba si de a lega veniturile de performanta, sunt mai multe lucruri. Trebuie sa introducem si niste indicatori de performanta care sa fie conectati la aceste venituri, cresterea veniturilor sa nu mai fie decisa politic in fiecare an”, a mai spus Citu.
In ceea ce priveste sporurile pe care le primesc bugetarii, premierul spune ca analiza nu a fost inca finalizata.
„Aici este vorba de o reforma pe care vrem sa o introducem pe doi ani de zile. O mare parte din ce vom adopta in 2021 va avea impact in 2022. Deci nu ne gandim doar la bugetul pe 2021, ne gandim pe doi ani de zile. Eu asa ma uit la acest buget si la investitii si la cheltuielile de personal. La tot acest ansamblu ne uitam pentru cei doi ani de zile. Sa va spun eu de investitii, vor creste anul acesta cheltuielile cu investitiile. Vom pastra acelasi principiu ca anul trecut de a finanta o cat mai mare parte de investitii din fonduri europene”, a subliniat premierul.