În ultimii 10-15 ani, statul român a oferit ajutoare de stat – deci din banii noștri – în valoare de sute de milioane de euro. Majoritatea beneficiarilor au fost firme străine, corporații puternice.

TRIMITE PRIETENILOR

Vuiește internetul: s-a descoperit sau mai bine zis, s-a subliniat care este răul care sugrumă România. Este vorba despre Biserica Ortodoxă Română sau mai bine zis, „clanul marelui Alb”.

În ultima săptămână, publicația „Înregistratorul(Recorder)” a dat publicității două materiale, pompos numite „investigații”.

În prima dintre ele, cutremurătoare de-a dreptul, aflăm că Biserica Ortodoxă a folosit exact aceleași pârghii pe care le folosesc, legal și multinaționalele – adică lobby-ul pentru a realiza un obiectiv. Am mai aflat că BOR a folosit materiale scumpe, rare și nu tablă de la Dedeman, pentru construcția Catedralei Naționale. Evident, nicio ilegalitate, nicio acuzație concretă. Numai insinuări și aluzii.

În a doua „mare” investigație, „Înregistratorul” a aflat că există „o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici”.

Din nou. Nicio ilegalitate. Nimic. Doar aluzii. Doar insinuări.

De fapt, ambele articole – ca de altfel toate despre BOR – sunt teziste. Ele încearcă să demonstreze, prin tot felul de tehnici, că această Biserică este o probleme pentru societate.  Să luăm exemplele de față: „Catedrala prăduirii neamului” și „Clanul marelui alb”.

La ce vă gândiți când auziți „prăduire” sau „clan”? La mafie, lumea interlopă, hoție. Au demonstrat articolele astea, măcar în parte, că BOR ar „prădui” poporul român? Nici vorbă. Au demonstrat articolele astea că „marele alb” conduce o rețea care, după nume, aduce cu „clanul sportivilor” sau „clanul cordunenilor”? Nici vorbă.

Și toate astea apar la țanc: fix când presiunea asupra politicului este foarte mare.

Este o tehnică pe care am remarcat-o încă din 2011: când apar presiuni asupra regimului, apare imediat o „investigație” sau o „dezvăluire” despre Biserică. De ce BOR? Pentru că este un subiect emoțional, care ne privește pe toți. Mai mult sau mai puțin, toți avem legături cu Biserica, așa că, instinctiv, dăm buzna să citim/vedem. În 10 ani, tiparul s-a menținut fără greșeală. Acum, tensiunile sociale dau în clocot și li se servește oamenilor încă o porție din „vinovatul de serviciu”: adică BOR. Nu e greu să vedem că această putere este/a fost susținută din toate puterile de către Înregistrator. Dacă erau alte grupări la putere, să vezi atunci investigații: neconstituționalitate, dictatură, câte și mai câte auzeam despre respectivii. Dar așa, publicului țintă i se servește ce vrea să audă: „nu sunteți voi de vină, ci ăștia”! Popii, medievalii, retrograzii, anti-vacciniștii, dacopații, naționaliștii, etc: „Clanul marelui alb”. Astfel de articole nu au rolul de a rezolva o problemă – pentru că nu indică nicio ilegalitate concretă – ci de a crea o perdea de fum și zgomot, care să distragă atenția.

Să punem altfel problema: suntem în plin „dezastru sanitar”. O zice chiar „înregistratorul”. În plin „dezastru sanitar”, cât credeți că alocă ei acestei probleme? Fix 16 minute. În schimb, „problemei BOR” (nu-i așa că asta a fost ultima problemă la care v-ați gândit în ultimii doi ani?) i se alocă două investigații: peste 8 (opt) luni de documentare, aproape o oră de film și câteva mii de semne.

De fapt, de la începutul anului, găsim trei articole amărâte și un film de 11 minute despre „dezastrul sanitar” pe Înregistrator. 

Indiferent că sunteți sau nu credincioși, vă întreb: după această desfășurare de forțe, care vi se pare prioritatea Înregistratorului?  BOR sau „dezastrul sanitar”?  Problema să fie că BOR nu cade, nu se prăbușește, așa cum o face, precum un castel de nisip, structura statală construită de „oamenii noi” ? Mai mult ca sigur.

În ultimii 10-15 ani, statul român a oferit ajutoare de stat – deci din banii noștri – în valoare de sute de milioane de euro. Majoritatea beneficiarilor au fost firme străine, corporații puternice. A investigat vreodată cineva cum au fost folosiți acești bani? A înregistrat „Înregistratorul” pe cineva, sub acoperire, pe acest subiect? Neah. Păi cum, când tocmai acești beneficiari finanțează prin publicitate „Înregistratorul” (foto mai jos)? (În doar doi ani, Vodafone a primit de la statul român ajutoare de peste 20 de milioane de euro. Link și Link ). Logica e simplă: compania primește bani de la putere, compania bagă bani în trompeta care menține puterea. Și apoi se reia circuitul.

O scurtă comparație, pe cifre: Înregistratorul acuză că statul a dat 1,3 miliarde lei, în 13 ani, pentru biserici. Da?

Autostrada Bechtel (foto mare) – deci doar un singur obiectiv – a fost o țeapă de 1,4 miliarde de euro. Dacă pentru banii dați bisericii avem zeci de articole și de investigații, să vedem ce rezultă la o căutare după „Bechtel” pe siteul făcut „onest, cu pasiune și pus în serviciul public”:


Problema țării este alta. Radu Mihaiu, primar sector 2 (USRPLUS): „Nu voi mai plăti niciun ban către parohii”. QED.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.